Deze Spaanse linzensoep met chorizo is er weer een uit de categorie: veel om in te vriezen en heerlijk voor tussen de middag. Het recept is naar idee van Jeroen Meus. Ik heb het iets aangepast met wat meer linzen en wat meer groenten. Ik wil namelijk echt een maaltijdsoep, zodat ik het tussen de middag kan eten als alternatief voor brood of een salade. Gewoon een gezond receptje.
Klik hier voor het originele recept.
Grote soeppan
Je hebt een flinke soeppan nodig, want met dit recept maak je meteen 6 liter soep. Wij vriezen het per portie in en dat geeft dan 12 porties.
Spaanse linzensoep met chorizo
Echt een lekker pittig soepje met veel groeten
Porties: 12 personen
calorieën: 300kcal
Equipment
- 1 Grote soeppan Meer dan 6 liter!
Ingrediënten
- 300 gram groene of bruine linzen gedroogd
- 3 liter groentebouillon van blokje of vers gemaakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 500 gram chorizo
- 3 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 stuks winterpeen
- 5 stengels bleekselderij
- 1 jalapeno peper naar smaak extra toevoegen
- 1 paprika
- 2 aardappelen
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder naar smaak extra
bouquet garni
- paar takjes oregano
- 1 takje rozemarijn
- paar takjes tijm
- 3 blaadjes laurier
- 4 tomaten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 snuf zout
Instructies
- Doe de linzen in een kom met water en laat ze weken.300 gram groene of bruine linzen
- Verhit olijfolie in de soeppan1 eetlepel olijfolie
- Snijd de chorizo in blokjes en bak ze in de olie500 gram chorizo
- Pel en snipper de uien en3 uien
- Verwijder de gebakken chorizo uit de pan met een schuimspaan en bewaar dit op een bord tot later. Stoof de uien in de chorizo-olie
- Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de knoflook bij de uien en laat mee stoven.2 tenen knoflook
- Schil de wortels en snijd hem in stukken. Maak de bleekselder schoon en snijd hem in kleine stukken. Doe de wortel en de selder in de soepketel.2 stuks winterpeen, 5 stengels bleekselderij
- Snipper het pepertje fijn (met de zaadjes als je van pikant houdt) en doe het bij de rest van de groenten.1 jalapeno peper
- Snijd de paprika in stukken en doe ze in de soepketel.1 paprika
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Stoof ze mee aan.2 aardappelen
- Voeg de paprikapoeder toe1 theelepel gerookte paprikapoeder
- Kruid de groenten met het bouquet garni (of gebruik gedroogde kruiden)paar takjes oregano, 1 takje rozemarijn, paar takjes tijm, 3 blaadjes laurier
- Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Giet de geweekte linzen af en doe ze in de soepketel.4 tomaten
- Giet er de warme groentebouillon en de tomaten in blokjes (blik) bij. Kruid met een snuif zout.3 liter groentebouillon, 1 blik tomatenblokjes, 1 snuf zout
- Zet een deksel schuin op de soepketel en laat de soep ongeveer een uur pruttelen op een zacht vuur.
- Doe de gebakken chorizo de laatste 10 minuten van de kooktijd weer bij de soep.
Notities
Deze Spaanse linzensoep met chorizo is er weer een uit de categorie: veel om in te vriezen en heerlijk voor tussen de middag. Het recept is naar idee van Jeroen Meus. Ik heb het iets aangepast met wat meer linzen en wat meer groenten. Ik wil namelijk echt een maaltijdsoep, zodat ik het tussen de middag kan eten als alternatief voor brood of een salade. Gewoon een gezond receptje.
Klik hier voor het originele recept.
Geef als eerste een reactie