De website

De website - column - Anton Hofstede

“Als je maar niet naar zo’n commerciële gaat!” Ik kijk Gijs aan en vraag wat hij bedoeld met ‘zo’n commerciële’.  Piekfijn legt hij mij dat uit. Na zoveel jaar trouw te zijn geweest, ben ik op zoek naar een ander. De afstand wordt te groot voor iedere 4 maanden even een beurt bij hem. Helaas weet hij niemand die hem weet te evenaren in Hilversum of omgeving.

Nu moet ik zeggen dat ik enorm verwend ben door Gijs, mijn tandarts. Ieder jaar heeft hij geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en kennis. En ik was een dankbare patiënt, waar hij zijn kunsten op kon loslaten. Twee jaar geleden was ik nog bij een kaakchirurg die mij vertelde dat hij een hele speciale 3-D röntgenfoto ging maken. Ik gaf aan dat mijn Gijs dat ook al had gedaan, dat werd niet geloofd. Blijkt het ziekenhuis dezelfde apparatuur te hebben als mijn tandenvriend… Chirurg onder de indruk.

Op zoek naar een nieuwe tandarts, terwijl mijn lat zo hoog is gelegd, is geen makkelijke opgave. En dus ben ik gaan navragen bij mijn buren en kennissen. Die hebben hun oude tandartsen aangehouden. Dan maar online en mijn mond viel open; wat een bar slechte websites. Ze vertellen allemaal wel iets over mondzorg en een paar basale zaken over tandziektes en ze hebben uiteraard hun prijslijst online staan en ook nog hoe je voor vergoeding in aanmerking komt, maar niets over wat ze werkelijk kunnen en wat hun onderscheidt ten opzichte van hun collega’s.

Helaas is het in de optiek niet veel beter. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard. Veel websites van optiekzaken zijn toch gevuld met standaard berichten die nogal algemene zaken melden, vaak nog niet eens zelf geschreven, maar aangeleverd door commerciële partijen. Handig voor het beheer van de site: er verandert toch wat, zonder dat het je energie kost. Maar het is van weinig nut voor de klant die op zoek is naar een nieuwe adres voor oogzorg.

Een leverancier in de optiek heeft de slogan “Een optiekwebsite zonder online brillen passen, is eigenlijk ongepast” slaat de plank precies raak met wat ik bedoel. Alles leuk en wel dat ik een bril kan passen op een website. Het is een leuke gimmick en er zal heus wel een bril door gereserveerd of verkocht worden, maar ik mis weer waar de optiekzaak voor staat.

Optiekzaken geven vaak tonnen uit aan verbouwingen en apparatuur. Er lopen hoog opgeleide medewerkers rond en deze volgen gedurende het jaar ook nog eens diverse cursussen en je ziet er niets van terug op de website.

De website is als een verlengstuk van de winkel. Je toont de klant wat deze kan verwachten. Kleuren, vormgeving, beeldmateriaal en teksten geven jouw winkel weer. Dat je een bril kunt passen is aardig, dat je lenzen verkoopt van merk X is leuk meegenomen als de klant daar naar op zoek is. Maar denk vooral aan je grootste kostenpost: medewerkers. Breng die eens in de spotlight.

Laat zien wat voor prachtige instrumenten en apparatuur je hebt en vertel erover. Vertel welke onderzoeken je allemaal kunt doen en vertel succesverhalen. Vraag aan klanten of ze wat willen vertellen en of je een (goede!) foto mag plaatsen. Met dit laatste bouw je een community van ambassadeurs op, wat een fijne bijwerking is.

Bespreek wekelijks/maandelijks eens met je medewerkers wat zij interessant vinden om te melden op de website en schrijf daar een blog over. En als jij of je medewerkers dat niet zelf kunnen, besteedt het uit. Zo heb je een op maat gemaakt artikel dat zich onderscheidt van de rest van de optiekwinkels.

Vergeet ook niet om regelmatig je eigen website te bekijken en beoordelen. Is de inhoud nog wel actueel? En vooral: zou jij na het zien van je eigen website, ook bij jezelf een afspraak willen maken?

Gepubliceerd in Eye@Line #7 – 20 december 2021

Photo by Designecologist from Pexels

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.