Het is zover, de leeftijd begint nu echt zijn tol te eisen. Ik heb het door Corona al een tijdje uitgesteld, maar nu begin ik toch serieus problemen te krijgen. Ik kan het gewoon niet meer lang volhouden en dat is toch best een probleem als je, zoals ik, dagelijks aan de bak moet.
De afspraak was snel gemaakt. Eerst naar de kapper en dan naar specialist. Schoorvoetend moet ik aan hem vertellen dat ik klachten heb. Geruststellend vertelt hij me, gezien mijn leeftijd en voorgeschiedenis, het nog lang heeft geduurd. Hijzelf gebruikte ook al wat ter ondersteuning terwijl hij nog maar 31 is!
Ik neem plaats achter de gloednieuwe DNEye scanner en een minuutje later sta ik vol verbazing te kijken naar een groot scherm met alle resultaten. Ik zie de verschillen in meetwaardes bij normaal licht, schemer en in het donker. Ik zie de invloed van aberraties en de lichte cataractvorming. Mijn hersenen draaien overuren, ik zie zoveel mogelijkheden om dit te implementeren in een verkoopgesprek. Maar dan is er nog veel meer, ik zie pachymetrie waarden, de kamerhoek, de diepte van mijn VOK en de axiale lengte van mijn ogen. Ideeën schieten door mijn hoofd, het wordt bijna te veel om te bevatten.
Een andere optiekzaak waar ik laatst met mijn nichtje van 14 was vanwege haar hoofdpijn klachten (zie mijn column in eye@line #1 2021) , deed ook al extra metingen met een Nidek OCT/Funduscamera onder het mom van een nulmeting voor de toekomst.
Ik merkte een aantal gemiste kansen bij de verkopers van deze prachtige instrumenten. De ene machine is verkocht door een glazenproducent.; die vertelt natuurlijk hoe je deze zo goed mogelijk kunt inzetten voor de upselling van brillenglazen. De instrumentenleverancier van de andere optiekzaak levert vanuit de vraag van de afnemer. Die wil een OCT en een funduscamera vanwege diagnostiek.
Ik zie verhalen. En mensen houden van verhalen. Verhalen maken doodse plaatjes ineens levend. Denk maar eens aan die grafieken die je te zien krijgt tijdens een congres: boring! Maar een goed verhaal erbij en je gaat die grafieken ineens interessant vinden.
In het geval van de DNEye scanner is het verkoopverhaal voor de brillenglazen fantastisch uitgekristalliseerd. En als dan het resultaat er ook nog eens naar is, namelijk beter dan de voorgaande bril, dan zal de klant ook eerder geneigd zijn weer terug te komen voor een volgende bril. En dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Een goed verhaal ondersteund met spectaculaire beelden zorgt ineens voor een nieuwe vorm van winkeltrouw.
Helaas helpen niet alle leveranciers met het vertellen van alle mogelijkheden en hoe je dit commercieel kunt inzetten. In het geval van de DNEye scanner blijkt dat het een fantastisch hulpmiddel is om te praten over ooglaseren (pachymetrie), contactlenzen, myopie management (berekende axiaallengte) en zelfs oogaandoeningen als glaucoom. Aan de hand van één overzichtsscherm is zoveel te vertellen dat je niet alleen deze klant ‘wauw’ kunt laten zeggen, maar dat deze dit ook gaat doorvertellen binnen zijn familie- en kennissenkring. Ook de OCT/Funduscamera is zo’n mooie verhalenverteller. Het zijn apparaten die de nieuwe klantenbinder kunnen worden.
Na al het meten en uitzoeken van een montuur kwamen we aan bij de glaskeuze. Alweer een moment voor verhalen en het planten van zaadjes. Er is tenslotte een glas speciaal voor de actieve persoon, iets wat ik niet ben. ‘Maar Anton, jij bent toch een zeiler…?’ Het zaadje is gepland. Of ik veel televisie kijk, veel lees of op de telefoon zit te kijken? Uiteindelijk heb ik gekozen voor een multifocaal glas dat het meest geschikt is voor mijn beeldschermwerk. En terwijl ik dit schrijf weet ik dat er ook een multifocale zonnebril aan gaat komen voor de relax momenten na het zeilen en een fijne bril voor als ik onderuithangend op de bank zit te Netflixen. Met grote dank aan mijn verhalenverteller Murray.
NB) Ik heb geen financieel voordeel behaald uit het schrijven van deze column en betaal net als velen netjes voor deze bril en glazen.
Gepubliceerd in Eye@Line #3 – 29 maart 2021
Photo by Nik Shuliahin on Unsplash
Geef als eerste een reactie